HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.03.03. 15:39 Szebasztián

Kopogtatások most és négy éve

A parlamenti választással foglalkozók tudják, hogy a választási kampánynak nem két fordulója van. Van egy 0-ik forduló vagy hívhatjuk talán selejtezőnek is, ez az ajánlószelvény - közismertebb, bár némileg hibás nevén -  a kopogtató cédula megszerzéséért folytatott harc. A harc kifejezés itt nem túlzás, hiszen amíg a kampány többi eseménye során általában jól elkülönülnek a pártok, itt az aktivisták egymás elől próbálják az oly sokat ígérő cetlit begyűjteni. Ez alaposan megviseli a gyűjtőket, ezért itt van a legnagyobb szerepe az aktivisták lelkesedésének, amit pénzel sem lehet pótolni. Bejut-e az LMP vagy az MDF? Könnyen lehet, hogy ez is itt dől el.

A cédulagyűjtés ugyanis a kispártoknak különösen fontos, hiszen várható esélyeiket jól jelzi, arról nem is szólva, hogy általában nem tesz jót a listának, ha egy körzetben nincs egyéni jelölt, ha pedig egy megyében nem sikerül területi listát állítani, akkor szinte lehetetlen – bár a KDNP-nek ’90-ben sikerült - a parlamenti 5%-os küszöb megugrása.

Sokakat meglep, de a legnehezebb Budapesten gyűjteni, mert bár földrajzilag kisebb területet kell bejárni, de itt sokkal kevésbé műkődnek illetve koncentrálódnak egy választókörzetbe  az egyéni kapcsolatrendszerek. És itt tapasztalható leginkább a bizalmatlanság, az emberek félnek adataik kiadásától, pártszimpátiájuk nyílt megvallásától. Szintén problémát jelent a gyűjtőknek, hogy főleg a Belvárosban nagyon sok lakás ki van adva és vagy egy cég bérli vagy nem helyi lakosok élnek benne. Ezért történhet az, hogy a Jobbiknak is pont itt ment a legnehezebben a gyűjtés és az EP választáson Budapesten az átlagnál jobban szereplő LMP és MDF sem tudott még egynél több jelöltet állítani.

Érdekesnek tűnt a kampány ezen időszakában a 4 évvel ezelőtti adatokkal összevetni a mostani helyzetet és következtetéseket levonni ebből.

A Fidesz, akárcsak 4 éve most sem a gyorsaságra törekszik. Kiemelkedően nekik van a legtöbb aktivistájuk és az ajánlószelvény-gyűjtést arra használják, hogy választóikban tudatosítsák, hogy a biztosnak tűnő győzelem ellenére mennyire fontos a részvétel. A hírek szerint a gyűjtés a párt lelendő önkormányzati képviselő-jelöltjeinek is nagyon fontos, hiszen itt kell bizonyítani, hogy van csapatuk és személyesen is hozzá tudnak tenni a párt sikeréhez.

Az MSZP kezdetben láthatóan megpróbált versenyezni a Jobbikkal és sorra adták le a cetliket nyilvánvalóan azért, hogy ők mondhassák el először, hogy minden megyében tudnak területi listát állítani, ezzel is ráerősítve kampánydaluk miniszterelnök-jelöltjük által is sokszor ismételt szlogenjére: „Többen vagyunk, mint bárki gondolná.” Ez nem sikerült ezért leálltak a gyors leadásokkal, de a hírek szerint egy-két kivételtől eltekintve már minden körzetben megvan a szükséges ajánlásuk, mégha jóval kevesebb is, mint az utóbbi választásokon.    

A Jobbik a fent említett versenyt megnyerte, elsőként adott le annyi cédulát, amivel minden megyében biztosan lesz lista. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan több szavazójuk lenne, mint az MSZP-nek, de azt igen, hogy aktivistáik, törzsszavazóik elkötelezettebbek, könnyebben mozgósíthatóak.  Négy éve ilyenkor a MIÉP-Jobbik választási szövetség 16 beregisztrált jelöltet tudott állítani, idén ma reggelig 170 Jobbikos adta le a cetlijét. Ez a tízszeres növekedés valószínűvé teszi, hogy minden körzetben tud jelöltet állítani a párt. Érdekesség, hogy nem a nemzeti radikalizmus hagyományosan erős terepein ment jól a gyűjtés, hanem a korábban főleg MSZP dominálta körzetekben (Kelet-Magyarország, Budapest külső kerületei).

Az MDF nincs könnyű helyzetben, hiszen 4 évvel ezelőtti helyzethez képest fele olyan lassan gyűlnek az ajánlások. Akkor ugyanennyi idővel a cetlik leadási határideje előtt már a jelöltek 30 %-a rendelkezett az indulás feltételeivel, míg ma a közös jelöltekkel együtt is csak kb. 15 %-a. Ezek szerint fele olyan gyorsan megy a gyűjtés, mint négy éve, ha ezen nem sikerül gyorsítani és végül a jelöltek száma is csak fele lesz a négy évvel ezelőttinek  (ez 80-90 jelöltet jelentene a 4 évvel ezelőtti 162 jelölttel szemben) az nagyban csökkentené a bejutás esélyeit.  Különösen igaz ez akkor, ha valamelyik megyében vagy a Fővárosban nem sikerül listát állítani.

Az LMP a választások fekete lova kiszámíthatatlan, hogy mennyi jelöltet sikerül majd álltani, ma még csak kevés jelöltjük van. Ugyanakkor a mozgalmi jellegből adódóan az egyik leglelkesebb és legkitartóbb gyűjtőcsapattal rendelkeznek és viszonylagos ismeretlenségük okán ők még most is nagyobb számban találhatnak olyan támogatókat, akiket eddig nem értek el, illetve olyan a jelenlegi pártstruktúrából kiábrándultakat, akiket éppen a kopogtatás során sikerül meggyőzni, hogy nekik adják cetlijüket. Mint az alábbi blogbejegyzésből is látható, ma is több helyen leadták és más körzetekben pedig a leadás határán vannak.

A többi párt, így a sokak által jó eredményre is esélyesnek tartott Összefogás Párt 1-2 jelöltnél tart. Sok jelölőszervezet, pedig egyetlen jelöltet sem tudott még állítani. A sikertelenség miatt a Centrum Párt már be is jelentette visszalépését.         

 

4 komment

Címkék: mszp fidesz mdf jobbik lmp kopogtató


süti beállítások módosítása