HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.03.18. 10:28 L.á.

A Civil Mozgalom is beindult

  Miközben az elmúlt napok a 15-ei rendezvényekkel, lakossági fórumok százaival teltek új kis párt halad a területi listák és az országos listaállítás felé. A Civil Mozgalom erősödése az MDF és az LMP helyzetét nehezítheti.

 Most úgy fest az MDF tud budapesti listát állítani, igaz 2 hónapja senki sem hitte volna, hogy ilyen nehezen megy majd nekik. Eközben az LMP-nek lassan már több jelöltje lesz, mint a 20 éves pártnak, s az sem elképzelhetetlen, hogy több megyei listája is lesz (ráadásul óriás plakátjai is elkezdtek megjelenni). Az alábbi táblázatban látható, hogy melyik pártnak mennyi területi listája lesz (ha minden jelöltje hivatalosan is indulhat), hány olyan megye van ahol már csak 1 jelöltjének kell leadnia céduláit ahhoz, hogy területi listája legyen, s összesen hány jelöltje van. Az MDF-nél a "+" jel utáni szám a közös jelölteket jelzi.

Kis pártok helyzete

 területi listaegy jelöltre a területi listátólegyéni jelöltek száma
MDF12654+9
LMP11563
CM5215

 

 Az MDF főleg az egykori szocialista-szabad demokrata szavazókra épít. Bokros Lajossal gazdasági oldalról próbálja megfogni őket. Az LMP szintén bennük bízhat, de inkább környezetvédelmi és szociális oldalról kívánja megnyerni maguknak őket. A Civil Mozgalomról egyelőre nem tudunk ilyen sokat. Várhatóan a többi pártban csalódottak lehetnek fő célcsoportjuk - ne feledjük azt a 605 ezres bázist! Érdekes lehet még, hogy míg az MDF magát a MSZP-Fidesz-Jobbiktól megkülönböztetve próbálja feltüntetni, addig az LMP az MDF-et sorolja egy kalapba Fidesszel, MSZP-vele együtt. Civil Mozgalom nyílván szintén Fidesz-MSZP-MDF sémában gondolkodik. Vagyis mind a 3 párt magát egy külön állónak igyekszik feltüntetni, szemben a "régi" pártokkal. Vagyis igyekszenek a csalódott, párttalan szavazókat is begyűjteni. Tehát egymás legnagyobb vetélytársai.

 Emiatt izgalmas, hogy milyen átfedések lesznek indulási megyéjeik szerint. Jelenleg a következő az állás a 3 párt adatai esetében: 3 megyében nem lesz egynek se területi listája (Heves, Somogy, Vas), 7 esetben egynek van (MDF: Jász, Nógrád LMP: Tolna, Veszprém, Zala CM: Fejér, SzSzB), 9 esetben kettőnek, s csak Győr-Moson-Sopron megyében van/lesz mind a háromnak területi listája. Ezekben a megyékben az amúgy általuk elérhető szavazóknak is nagy választási lehetősége lesz.

(Közben a CM-nek Pest megyében is már csak 1 jelöltre lesz szüksége.)

 

3 komment

Címkék: lista mdf cm lmp kopogtató


süti beállítások módosítása