HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2011.06.16. 17:48 L.á.

Változás, Budán

Balsai István 2011. nyarán mellékszereplőből főszereplővé vált, így Láng Zsolt nem várhat 2014-ig.

A Balsai és Lázár János által benyújott és azóta elfogadott javaslat értelmében az Alkotmánybíróság létszáma az eddigi 11 főről 15 főre növekszik 2011. július 31-ig. Külön érdekesség, hogy a pártja által a tisztségekre jelöltek nevei között feltűnik sajátjáé is. A hazai közvélemény az elmúlt napokban kiemelten foglalkozott is az üggyel. Most a választási eredmények szempontját szeretnénk kiemelni, ugyanis alkotmánybíróként összeférhetetlenségbe kerül parlamenti képviselőségével, amiről nyilván lemond. Miért fontos választókerülete, ha a 2/3 úgyis megmarad?

Balsai István országgyűlési képviselő 1990 óta. Az első két alkalommal az MDF országos listájáról szerzett mandátumot, majd 1998-ban Budapest II. kerületéből, a 02-es országgyűlési egyéni választókerületből (OEVK), mint az MDF-Fidesz jelöltje. A választókerület eredetileg a szintén MDF-es Zsigmond Attiláé volt, aki 1990-ben és 1994-ben is innen szerzett mandátumot. Az MDNP megalakulásával - és az MDF-ből való távozásával- azonban az MDF-nek nem maradt jelöltje a választókerületben, így jöhetett szóba az egykori igazságügy-miniszter Balsai, aki azóta folyamatosan győz az egyéniben. Tehát 1990 óta baloldali ebben az OEVK-ban még nem nyert!

Az egyénije azonban nem tartalmazza a II. kerület összes szavazókörét. 2010-ben például 24 szavazókör tartozott a 01-es OEVK-hoz, amit a köznyelv az I. kerületként definiál, hiszen az I. kerület összes szavazóköre a 01-es OEVK-t alkotja.

A II. kerület - hasonlóan az OEVK-hoz - jobboldali fellegvárnak nevezhető. A XX. század korábbi időszakaiban is rendre jobboldali erők nyerték az itteni helyhatósági választásokat (elég csak a Községi Polgári Pártra gondolni, ami a 20-as években volt rendkívül erős). Más kérdés, hogy 1990-ben az SZDSZ-Fidesz együttműködés került többsége, s ennek következtében lett Póta Gyula a polgármester (1990-ben a képviselők választották meg a polgármestert), aki 1994-ben ismételni tudott (ekkor már közvetlenül a választópolgárok akaratának köszönhetően). Második ciklusában már az MDF-KDNP-Fidesz együttműködésnek volt többsége a testületben, ami azóta folyamatosan megismétlődik: jobboldali többségben a kerület (2002-ben Miéppel). Póta 1994-es győzelme helyben meglévő ismertségének, aktuális polgármesterségének is köszönhető, de legalább ennyire a jobboldali pártok több polgármesterjelöltjének, ugyanis az MDF-KDNP-Fidesz és az FKGP-MIÉP is állított ellene jelöltet, így a szavazatuk megoszlott. Ez történt 2002-ben is (Horváth Csaba-MSZP nyert), amikor a Fidesz-MDF mellet a MIÉP is önállóan indult. 1998-ban és 2006-ban viszont jobboldali polgármestere lett a II. kerületnek. 2006-ban Dr. Láng Zsolt személyében, aki 2010-ben újrázni is tudott. 

Azonban Láng országgyűlési képviselő is 2010. tavasza óta pártja budapesti területi listájáról. Ilyenkor elindulhat a már képviselő, s ha nyer listás mandátumát "elveszti", s pártja valaki mást jelölhet a területi/ országos listájáról. Ez 2004-ben még érdekes volt, anno Szájer helyére Sopronban a már képviselő Firtl Mátyás indult a Fidesz szineiben, akit ezért támadni is próbált az MSZP-s Kránitz László, de mára "elfogadott" ez a lépés.

Ismert ugyanakkor, hogy várhatóan 2014-től a polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők. Az MSZP-SZDSZ kormány első lépéseinek egyike volt ennek engedélyezése (1990-ben szintén dönteni kellett), de mivel 1994-ben sok SZDSZ-es polgármester nyert egyénit, s ismételni akartak polgármesterként is eltörölték e megkötést. Most visszaáll a rend, így mindenkinek döntenie kell: polgármesterség vagy képviselőség.

Adott tehát egy üresen maradt egyéni választókerület, amiben még baloldali nem nyert. Adott egy polgármesteri tisztség, ami egy alapvetően jobboldali kerület vezetői tisztsége. A kettőt egy személy nem birtokolhatja 2014-től. Azonban Láng Zsoltnak lassan döntenie kell: minek induljon most egyéniben, ha 2014-ben úgyis polgármester akar maradni? Ha elindul az egyéniért ki lesz az új polgármester? Természetesen elképzelhető, hogy nem saját maga hozza meg a döntést, s párt érdekek döntenek...

Mindenesetre Budán valaki hamarosan fel fog tűnni, valaki akivel ciklusokon keresztül érdemes lesz számolni...


komment

Címkék: budapest választás időközi


süti beállítások módosítása