HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.04.08. 13:54 L.á.

Lesz-e MDF frakció 2010 végén?

Hetek, hónapok óta kérdés lesznek-e kis frakciók a Parlamentben? A Parlamentbe jutáshoz 5%-ot kell elérniük a pártoknak országosan, mint ismert az MDF-nek csak 17, az LMP-nek 20 területi listán kellene ezt teljesítenie. Sok összetevő miatt jelenleg inkább utóbbi szervezet számára van erre esély. De vajon a Parlamentbe jutás automatikus frakcióhoz való jogot is jelent?

A jelenlegi Házszabály értelmében minden párt, amelyik eléri az 5%-os küszöböt alakíthat  frakciót, függetlenül képviselői számától. Korábban 15, majd 10 főben volt ez meghatározva. Azonban megszűnik a frakció, ha valamikor az indulási létszám alá süllyed a frakció tagjainak a száma, vagyis ha 9 fővel meg is alakul egy frakció, de 3 hónap múlva kilép valaki megszűnik a frakció. Ehhez a frakcióhoz tartozhatnak a párt területi listáiról, az országos listájáról valamint az egyéniből mandátumot szerző jelöltjei. Nyílván az LMP-nek és az MDF-nek egyéni győzelemre jelenleg nincs esélye, s mivel kevés egyéniben tudtak indulni kevés töredékszavazatra számíthatnak, ráadásul területi listáról akár még negatív töredékszavazatokat is kaphatnak (erről bővebben Országgyűlési Mandátum Kalkulátorunknál írtunk). Vagyis hiába érik el az 5%-ot országos listáról kevés mandátumra számíthatnak. A 2006-os választások alkalmával az MDF országos listáról csupán 9 mandátumot kapott, most akár 5-6 mandátum járna hasonló eredménynél. Ehhez jönne még Budapestről jó esetben 2, Pest megyéből 1 mandátum, vagyis összesen is 10 mandátum alatt lesznek a jelenlegi adatok ismeretében.

 

Az MDF több ok miatt közösen indult az SZDSZ-szel, főleg Budapesten. Ismertek az indulás nehézsége, látszik, hogy nincs jó állapotban a két párt. Az SZDSZ 18 helyen indította jelöltjeit Budapesten, itt az MDF-nek nem volt önálló jelöltje. Ezeken a helyeken az önkormányzati választások alkalmával várhatóan újra az SZDSZ politikusa lesz a húzó név, hiszen aki tavasszak megméretteti magát nyílván ősszel profitálhat mostani munkájából. Ez azonban az MDF budapesti aktivistáinak, önkormányzati poilitikusainak érdekeivel fog ütközni, vagyis további kilépések, kizárások várhatóak. Ha a két párt vitába keveredik ősszel ki, hol indítson jelöltet, esetleg legyen-e közös főpolgármester-jelöltjük ill. közös budapesti listájuk akkor az SZDSZ érezheti nyeregben majd magát, hiszen komoly zsarolási lehetősége lesz. Hiszen ha bejutnak tavasszal a frakcióalakításhoz szükség lesz az MDF listájáról bejutó SZDSZ-es politikusokra is (Retkes, esetleg Ikvai-Szabó) is. Amennyiben kilépnének az esetleges MDF-es frakcióból, a kívánt létszám alá süllyedne a párt mandátumainak száma, s az MDF újból elveszítené parlamenti frakcióját. Ez ősszel nyílván csökkentené az MDF esélyeit, hiszen ismét nem fognak megjelenési lehetőséggel rendelkezni.

Mindezek fényében az a sajátságos helyzet állhat elő, hogy függetlenül attól, hogy eléri-e az MDF országosan az 5%-ot 2010 végére nem lesz parlamenti frakciója a pártnak.

 

 

 

 

 

komment


süti beállítások módosítása