HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2014.02.26. 14:12 L.á.

Rajtvonal 2014-ben

Többen kérték pár szóban foglaljam össze hogyan állnak az egyes pártok az aláírásaik gyűjtésével. Az alábbiakban összefoglalom a leglényegesebb dolgokat, kiemelve, hogy a következő 100 órában megszaporodhatnak a nyilvántartásba vett jelöltek és az országos listát állító szervezetek száma.

Négy évvel ezelőtt, ahogyan itt e blogban is jeleztük, más-más stratégiát követtek a pártok. A Fidesz 2006-hoz hasonlóan ráért, a mennyiség volt a céljuk. Az MSZP és a Jobbik viszont versenyt futottak egymással: a radikális pártnak volt meg elsőként országos listaállításhoz szükséges számú megyében a megyei listája és valamennyi egyéniben a jelöltje. Utóbbinál már csak picivel előzte meg az MSZP-t - Mesterházy Attila városa, Veszprém lassú volt MSZP-s szemszögből. Valamennyi megyében viszont már a szocialisták voltak a gyorsabbak, megelőzték a Jobbikot. A kis pártok között az MDF nyilatkozataiban meglévő magabiztosságát nem tükrözték az adatok, s az LMP lassú indulása, de felfutó hajrája már előre jelezte a kis párt választási sikerét.

Az idei választások során már nem kopogtató cédulákat kell gyűjteni, hanem aláírásokat, ugyanakkor jelentősen rövidebb idő alatt. Önálló posztot érdemelne mik az előnyei és hátrányai az új rendszernek, mennyiben más most gyűjteni, mint 4 éve, most csak egyet emelnék ki: azzal, hogy az országos listaállítást nem a megyei listák állításához köti a törvény jelentősen könnyebbé válik új szereplőknek országos listát állítani és így reálisan elérni az 5%-os küszöböt. 2010-ig hiába volt egy pártnak országos listája, lehet csak 2 000 000 szavazó találkozhatott a nevével a szavazás napján, ugyanis a többiek megyéjében nem volt megyei listája a pártnak. Mostantól úgy is szavazhatunk az általunk preferált pártra listán, hogy nincs is a megyénkben egyéni jelöltjük, de akár még csak szervezetük sem, ez pedig jelentős lépés! Most már országos listát az állíthat, akinek 9 megyében és Budapesten van legalább 1, országosan minimum 27 egyéniben jelöltje...

Idén azt láthatjuk, hogy a Fidesz továbbra is meglévő aktivista hálózatára épít, utcán nem nagyon gyűjt aláírásokat, szavazóikat felkeresve 1-2 nap alatt összegyűjtötték a szükséges (egyébként a rendszerváltozáskor a kisgazdák által ajánlott)  500-as számot, s gyorsan le is adták: a gyorsasági versenybe tehát idén beszálltak, s megnyerték. Az MSZP-nek esélye sem volt felvenni a jobboldali párttal a versenyt, de mára eldőlt napokkal a határidő előtt mindenhol lesz jelöltjük, s le tudták szakítani a Jobbikot is, ami nagy siker a 4 évvel ezelőtti helyzethez képest. A radikális pártnak úgy tűnik szintén mindenhol lesz egyéni jelöltje, de ahogy említettük már idő szempontjából nem tudtak versenyre kelni a szocialistákkal. Az LMP-nek jelenleg 15 megyében van olyan jelöltje, aki leadta az aláírásokat, akár a mai nap eldőlhet, hogy állíthatnak országos listát.

Vannak azonban olyan új szereplők, akik a kedvezőbb lehetőségek miatt indultak, s lehet országos listájuk, s így esélyük egy jobb eredményre. Közülük a ma "déli" adatok alapján többnek megvan a reális esélye, hogy egy jó hajrával országos listát állíthasson: Jesz (8 megyében döntésre várnak, további 6-ban indulhat jelöltjük), ÚMP (7,3), Munkáspárt (8, 4), A Haza nem eladó mozgalom párt (9, 3), SMS (9, 2), SEM (13,1), FKGP (7, 1), ÚDP (8,1) - s jelenleg további két párt jelöltjei 4-6 megyében adtak már le aláírásokat. A másik kritérium teljesülése (27 egyéni jelölt) már most is több párt esetén karnyújtásnyira van, feltehetően nem ez lesz a nehezebb kritérium.

Fontos tudni, hogy korábban a kopogtatócédulák, s most az aláírások leadása  is egyszerű logikát követ: gyorsan azért adhatják le, mert ez üzenet a politikai ellenfelek (egyéniben induló konkurensek, más pártok, de akár párton belüli versenytársak) számára, egyfajta erőfitogtatás. Ugyanakkor sokan tartogatják a leadást az utolsó napokra, mert abban bíznak addig tudnak annyit gyűjteni, hogy jóval több érvényes ajánlásuk lesz, mint amennyi kellene - ráadásul utolsó napokban sok választópolgár könnyebben adja oda céduláját, aláírását. A fentiek miatt a következő napokban jelentősen megnőhet a nyilvántartásba vett egyéni jelöltek és az országos lista állításra jogosult szervezetek száma.

komment

Címkék: választás lista mszp fidesz mdf jobbik aláírás országos területi jesz lmp kopogtató


süti beállítások módosítása