HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2011.11.29. 12:47 L.á.

A II. kerületi időközi

 Balsai István Alkotmánybíróvá választása következtében időközit tartottak Budán, a budapesti 02-es egyéni országgyűlési választókerületben. A kerület mindig a jobboldalé volt, így nem meglepő módon a Fidesz jelöltje, Láng Zsolt nyerte a választást. A mostani elemzés rendhagyó lesz: a korábbi évek eredményei helyett az ajánlószelvények számának változásaira helyezzük a hangsúlyt, ugyanis rajtuk keresztül jól lemérhető az egyes pártok terve, célja.

A kopogtatócédulák gyűjtésével kapcsolatban készítettük a mellékelt táblázatot, mely tartalmazza melyik szervezet mikor, hány darab (érvényes/érvénytelen, százalékos megoszlásban) ajánlószelvényt adott le 2010-ben ill. 2011-es időközin.

A táblázatban szerepel, hogy melyik jelölt, melyik nap hány szelvényt adott le, ebből hány db volt érvényes/érvénytelen, ez milyen százalékos viszonyt jelent. Ha később ismételten adott le cédulát ismét szerepeltettük a táblázatban, végül pedig az összes cédulájára vonatkozóan is megvizsgáltuk az érvényes/érvénytelen arányokat. Az adatokat minden esetben a kerület honlapjáról nyertük, sajnos azonban nem mindenhol derült ki a határozatból, hogy hány cédulát érvénytelenítettek, így néhol hiányosak adataink (ill. egy esetben nem egyértelmű a cédulák összege....). Összességében elmondható, hogy az időközivel kapcsolatos információk könnyen elérhetőek és közérthetőek voltak.

A 2010-es országgyűlési választás nem a szavazófülkékben dőlt el, hanem a kopogtatók gyűjtése alkalmával. Amelyik pártnak nem volt elég jelöltje, nem tudott reális eséllyel indulni. (Az MDF-nek nem volt minden megyében területi listája, így voltak megyék ahol nem lehetett rá szavazni, ráadásul az LMP jelöltek számában megelőzte, így esélye a bejutásra így egycsapásra megnőtt.)  Azt is lehetett tudni, hogy a kormányzó MSZP elveszíti a voksolást, s az ellenzéki Fidesz tarol. A kérdés csupán a győzelem mértéke (kétharmad) és a második helyezett kiléte volt. Mivel ez még a cédulák gyűjtése idején sem dőlt el a Jobbik számára komoly esély kínálkozott a második hely megszerzésére, így céljuk az volt, hogy előbb legyen 176 hivatalos jelöltjük, mint a szocialistáknak. Ennek értelmében két értelemben folyt verseny az ajánlószelvények gyűjtése kapcsán: az idővel és a számokkal. Az idő kapcsán a MSZP a Jobbikkal, a számok kapcsán a Fidesszel versengett. 

Három pártnak volt reális esélye, hogy mindenhol legyen jelöltje. Mivel a Fidesz célja a kétharmad volt az MSZP a Jobbikkal versengett. Ezt végül a Jobbik nyerte, de Budapesten olyan erős maradt a MSZP, hogy leelőzte a Jobbikot, sőt, a cédulák számában a Fidesszel is állták a versenyt.

Az MSZP-s Donáth László gyorsan leadta ajánlószelvényeit (998 db), ezzel előzve a Jobbikot, a verseny itt gyorsan eldőlt. A Fideszes Balsai István néhány nappal később 1500 db-ot adott le, így az MSZP pár hétre rá kénytelen volt újból cédulákat leadni (500), ezzel elérve a Fideszes cédula számot. A Jobbik ezen a téren nem tudott velük lépést tartani, de lépésről lépésre adta le céduláit. Az LMP a egyben, az MDF később, két lépésben érte el a Jobbik szintjét. Végül az MSZP és Fidesz 1500, a többi párt 1060-1070 cédula között állt meg. Érdemes észrevenni, hogy a legtöbb érvénytelent az LMP adta le, a leadott cédulák csupán 83%-a volt érvényes, miközben a Fidesznél majdnem 96%-os ez az arány. (Ennek függvényében érthető csak igazán, hogy az ellenzéki párt miért szeretné eltörölni a kopogtató cédulák rendszerét.)

A 2011-es időközi alkalmával Láng Zsolt, a Fidesz jelöltje volt a leggyorsabb (1100 db), s két nappal később újból leadott cédulákat (1196 db). Kerületi polgármester, ugyanakkor egyéniben még nem indulhatott itt, így fontos volt számára (és a kormány népszerűségvesztése miatt a Fidesznek), hogy gyorsan erőfölényt mutasson. Már akkora jóval több cédulát adott le, mire a többi jelölt az első körét adta le. Leggyorsabb és legtöbb cédulával rendelkező is lett, így nem volt igazi verseny. Az ellenzéki jelöltek nem is igyekeztek ezt az eredményt felülmúlni: nem volt esélyük. Ráadásul miközben országosan csökkent is a Fidesz népszerűsége az ellenzéké nem nőtt hasonló mértékben, mégis azt súlykolta az LMP és az MSZP, hogy nyerhet. Csak a JESZ (volt MDF) adott le több alkalommal cédulát, de ők azért, mert nem érték el a 750 érvényes számot, csupán sokadik utólagos leadással. Ezzel párhuzamosan a JESZ-nek volt a legrosszabb az érvényességi mutatója, hiszen csupán 87%-a lett érvényes, miközben a Jobbiknál ez majdnem 94%.

Az ajánlószelvények gyűjtése kapcsán elmondhatjuk, hogy 2010-ben még verseny folyt a gyors leadásért az MSZP és a Jobbik között, s a leadott számok tekintetében is fej-fej mellett végzett a "két nagy" párt. Az időközin azonban a Fidesz mindent vitt fellegvárában, s ez úgy igazán fájó pont az ellenzék számára, hogy a kormány népszerűsége - a kormányzati munka jellegéből adódóan is - folyamatosan csökken, sajátjuké pedig minden állításuk ellenére sem nő hasonló mértékben.

komment

Címkék: budapest mszp fidesz jobbik időközi lmp kopogtató


süti beállítások módosítása