HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.02.19. 10:35 L.á.

Elérte az országos listaállítás jogát a Jobbik

 A mai nappal a Jobbik 45 egyéni jelöltjét nyilvántartásba vették már a választási szervek. Ha a területi elosztásukat figyeljük láthatóvá válik, hogy több, mint 7 megyében (az ország különböző részein pl.: Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Nógrád, Pest, Zala vagy Vas is) megyei listát is állíthat a párt, ami pedig az országos listaállításnak a feltétele. Tehát a Jobbik az első párt ami hivatalosan elérte azt a szintet, hogy országos listát állíthasson.

 Természetesen az EP-választások eredményéből valamint az azóta eltelt hónapok több tucat jeléből nem meglepetés, hogy gyorsan összegyűltek a kopogtatóik. Az sem meglepetés, hogy a Jobbik számára különösen fontos, hogy erősnek tudja mutatni magát, lehetőleg sokkal előbb elérje a 176 egyéni jelöltje nyilvántartásba vételét, mint a többi párt. A Fidesszel nem tud versenyre kellni, mivel a párt csak március 15-én indítja hivatalosaan kampányát, várhatóan addig kopogtató céduláikat sem adják le. De az MSZP-vel már akár érdemben versenyezhet is a Jobbik.

 Ezért nem érdemtelen megnéznünk az MSZP jelölt állítási helyzetét. Budapesten állnak a legjobban, itt már csak 7 jelöltjük nem adta le, viszont országosan is csak 18 jelöltjük kopogtató céduláit számolták össze a szervek, vagyis lemaradásban vannak, főleg vidéken.

 Az egyszerű versenyen túl, a választásokra való erődemonstráció mellett van ennek még egy kézzel fogható eredménye. Azok a pártok, amelyek országos listát tudnak állítani, vagyis hét megyében (a 19 megyéből és a fővárosból) területi listát állíthatnak delegálthatnak egy főt az Országos Választási Bizottságba. Mint ismert a napokban megválasztott testület tagjainak többsége a jelenlegi kormányhoz, annak holdudvarához tartozik, így különösen fontos lehet, hogy mikor egészül ki egy Jobbik delegálttal a testület. Mint láthattuk ugyanezt a taktikai lépést alkalmazta a Jobbik az EP-választások esetlben is, hiszen ott is gyorsan összeszedték és leadták az akkor szükséges 20 000 ajánlószelvényt, s delegáltak a testületbe, majd igyekeztek több visszásságra felhívni a figyelmet, ezzel sajtót nyerni.

 Nem lenne nagy meglepetés, ha most is ez lenne a forgatókönyvük.

komment

Címkék: lista jobbik területi


süti beállítások módosítása