HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.02.23. 09:14 L.á.

Az első független jelöltek is leadták ajánlószelvényeiket II.

A másik független jelöltet a Fejér megyei 5-ös országgyűlési egyéni választókerületben találjuk. Itt Kelemen Levente adta le ajánlószelvényeit, s várja a döntést: indulhat-e vagy még kell gyűjtenie. 

 

Található vele egy a napokban készült interjú is: “Célom, hogy ha bejutok az országgyűlésbe, nem pártkatona módon, hanem az emberektől összegyűjtött, valós információk alapján  képviselem majd az érdekeiket.” Erre a jelenlegi felmérési adatok ismeretében csekélynek tűnik az esélye, de helyben jól beágyazott, régóta ismert és komoly anyagi áldozatokat hozó jelölteknek mindig van/lehet esélyük, ha bejutnak a II. fordulóba.

 

A körzetben ugyanis 1998 óta mindig Schmidt Ferenc, a Fidesz jelöltje nyerte az országgyűlési választásokat (többször volt Schmidt Ferenc polgármester is, csakhogy az az MSZP-s Schmidt). A legutóbbi két alkalommal ráadásul már az első fordulóban, s ezen feltehetően nem most fog tudni változtatni az MSZP, még akkor sem, ha ezúttal a móri önkormányzat egyik 1998 óta Fideszes képviselője lett a jelölt. A kerületben a MIÉP sem volt túl erős: 1998-ban és 2002-ben is 2-3 %-ot értek el. Ugyanakkor mostanra az MSZP és a Jobbik jelöltje is leadta már kopogtató céduláit, sőt, a Jobbik jelöltjét már nyilvántartásba is vették. Mint látható az országgyűlési választókerület inkább jobboldali, s a központjában, Mórban is jelenleg jobboldali a vezetés. 

 

Felvetődik itt is a kérdés: ki Kelemen Levente, indult-e már korábban, ismert személy-e a választókerületben? Ezúttal találunk is korábbi választási eredményeket részéről, hiszen 2006-ban az önkormányzati választásokon Mór Város Jövőjéért Egyesület jelöltjeként megnyerte a 1. önkormányzati választókerületet a Fidesz jelöltje előtt. Szervezetének tagja alpolgármesterként segíti a polgármestert, a Fideszes Fenyves Pétert. A 17 fős testületben nyolc képviselője van a Fidesznek, s hat a Mór Város Jövőjéért Egyesületnek a város honlapja szerint. Vagyis kényelmes többségben vannak közösen, a Fidesszel.

 

A szervezet a 2002-es önkormányzati választások alkalmával még csak két jelölttel képviseltette magát, de ekkor még Kelemen Levente sem szineikben indult, hanem a Móri Cívis Egyesület jelöltjeként. Sőt, már 1998-ban képviselő, igaz akkor még a Fidesz-MDF jelöltjeként. Mind a három alkalommal ugyanazt az egyéni választókerületet megnyerve. 

 

Ezek után érdekesnek ígérkezik a választási eredmény a kerületben, hiszen egy egykori, ex-fideszes-mdf-es önkormányzati képviselő, a városban ismertségnek és (egyéni győzelmei miatt ráadásul még) népszerűségnek örvendő személy függetlenként elindul. A kerület várhatóan a újra a jobboldalé lesz, de talán II. fordulóra kényszerülnek, hiszen a Jobbik biztosan, de akár a független jelölt is jobboldalról számíthat szavazatokra.

 

komment

Címkék: független kopogtató fejer


süti beállítások módosítása