HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2012.04.22. 20:35 L.á.

Időközik április 22-én

A 2010-es általános országgyűlési választások után két évvel (a II. forduló április 25-én volt, így majdnem pont) s a várhatóan 2014-ben megtartandó következő választások előtt két évvel időközi önkormányzati választások megtartására került sor Magyarországon öt helyen

Egy önkormányzati időközi eredményéből nem szabad túl sokat következtetni egy országgyűlésire (helyi népszerűség, aktuális ügy, szervezet működése nagyban befolyásol), ugyanakkor mégis mutatni fog valamilyen irányt, ami -lévén félidőben tartunk- sokat jelent egy-egy politikai szervezet esetében. Látható lesz, hogy melyik szervezet kapott nagyobb támogatást (nem százalékost, tényleges szavazatban kimutathatót!), mint a legutóbbi önkormányzatin, amit jó előjelnek szokás értelmezni. Sokkal fontosabb azonban, hogy a győztes, jobb eredményt elérő érezheti, hogy jó úton halad, s ezt hangoztathatja is a médiában, amivel hatással lehet szavazókra az egész országban. Így akár egy helyi szerencsés eredmény országos jelentőséget kaphat.

A mostani azonos időben tartott öt időközi pedig még több információval szolgál számunkra: egy jobb- és egy baloldali nagyvárosi fellegvár mellett 3 kisebb településen is ma döntöttek. A II. kerület hagyományosan a jobboldal, míg Miskolc a baloldal fellegvára. Hidegkúton a baloldali ellenzék nem indított jelöltet, inkább egy már önkormányzati rutinnal induló, helyben beágyazott függetlent támogat. Így a Fidesz és a Jobbik mellett csupán egy függetlenként induló az MSZP, az LMP és a DK támogatását élvező mérettete meg magát. Borsod-Abaúj-Zemplén megye megyei jogú városában ezzel szemben öten is rajthoz álltak. A Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Jesz is képes volt végül önállóan jelöltet állítani. Sajószöged 2010. októberében az országos hangulat ellenére sem Fideszes polgármestert választott, kitartott a ciklusok óta a falut vezető független jelöltjénél, most azonban a haláleset miatt új vezetője lesz - nem mindegy hogy független, vagy valamilyen - s milyen-  párt színekben induló nyeri el a tisztséget? Erdősmecskén és Szobon független jelöltek méretteték meg magukat, így elemzésünk szempontjából nem tartalmaznak használható információkat. 

A hogyan tovább kapcsán több kérdésre is választ kaphatunk. Ahhoz, hogy valamely párt el tudja magáról hitetni, hogy képes leváltani a Fideszt elengedhetetlen, hogy saját fellegvárában győzedelmeskedjen. Miskolc a szocialisták számára fellegvár volt választásokon át, 2009-ig nem is sikerült itt elérnie az igazi áttörést a Fidesznek (polgármestert már adtak), akkor a 46%-22% előrevetítette a polgármesteri tisztség 2010-elvesztését is. Addig az MSZP és a baloldal számára távoli remény lehet csak a kormányváltás, amíg fellegváraiban sem nyerik a választásokat (sőt a Jobbik megjelenésével a második helye is veszélyben forog), s így a bizonytalan szavazók és a kormányváltás érdekében szavazni vágyók számára nem képesek elhitetni magukról a változáshoz elengedhetetlen társadalmi támogatottságot. S ehhez messze nem elég, ha egyszer-egyszer fellegvárban nyernek - Dunaújvárosban két időközi volt 2010 óta, egyszer nyertek a szocialisták, egyszer kikaptak - sőt, még az ingadozó településeken is eredmények kellenének.

Azzal, hogy Miskolcon önállóan indul az MSZP és az LMP érdekeiket külön-külön jól mérték fel. Ha az MSZP nem nyeri meg az időközi választást az okot a baloldali, demokratikus ellenzék megosztottságára foghatják, s az LMP-t tehetik bűnbakká. Ha a Jobbik is megelőzi őket, a magyarázat lehet hasonló. Az LMP 2010-ben önállóan polgármestert sem indított, az egyénik közül sem volt mindenhol jelöltje (20/6), ha volt is 2-3% között mozogtak, a legjobb sem ért el 5%-ot (4,6). Nem volt mit veszteni számukra. A 2-es önkormányzati egyéniben 2010-ben 2,48-at értek el 104 szavazattal, ez akár ismételhetőnek is tűnhet. Ha sikerül erősödésről beszélhetnek, országos kiépítettség és támogatás növekedéséről, ha nem, az erőforrásaik megosztottságáról, ahol az aláírások gyűjtésére hivatkozhatnak, mint ami elvette az energiát (lám, ezért nem indultak a II. kerületben sem). 

Hidegkúton ezzel szemben esély sincs a győzelemre (2002-ben sok egyénit nyert meg az MSZP-SZDSZ, de a mostani 13-as egyéni előzményeiben - 11. és 12. egyéni önkormányzati választókerületben - a Fidesz győzött). Nem is akarták az ellenzéki pártok kellemetlen vereséggel összemosni nevüket, inkább - ismét - független jelölt támogatása mellett döntöttek. (Anno Győrben történt hasonló, de érdemes visszaidézni azt a helyzetet, hogy lássuk az ottani független jelölt győzelmének okait.) Berger Antal a német kisebbségi önkormányzati választásokon rendre indul, s be is jut a testületbe, ahogy 2010-ben is, s így önkormányzati tapasztalattal már rendelkezik. 

A Jobbik számára Miskolc lehetett igazán érdekes. A budai egyéniben az LMP mögött a 2010-es önkormányzatin csupán a negyedik helyet érték el, s a független jelölt jobb eredményre számíthatott most is. Miskolcon azonban a 2-es egyéniben 10%-ra volt az MSZP jelöltje 2010-ben az önkormányzatin. Ráadásul Kelet-Magyarországon a Jobbik erősödésének voltunk eddig a tanúi. A következő országgyűlési választásokon a párt akár több egyénit is megnyerhet, ehhez azonban szüksége lenne egy jól kommunikálható, látványos győzelemre - legalább a szocialisták ellen.

A II. kerületben a várakozások szerint alakult a választás kimenetele. A Fidesz jelöltje 57%-ot szerezve, nagy fölénnyel végzett az élen. A második az MSZP-LMP-DK támogatást élvező független jelölt lett a szavazatok 32%-ával, míg a Jobbik 10%-ot kapott. A részvétel 26%-os, kifejezetten alacsonynak sem nevezhető. Az eredmény nagyjából megfelelt a 2010-es eredménynek, kiugró változást nem tapasztalhatunk, így összességében kijelenthető, hogy a hagyományosan jobboldali területen a Fidesz továbbra is biztosan vezet, két évvel a következő megmérettetés előtt.

Miskolcon szintén igen jónak mondható, több mint 31%-os részvétel mellett a Fidesz jelöltje győzött 39,3%-kal, megelőzve 1%-kal az MSZP jelöltjét (38,3%). A Jobbik harmadikként 15,5%-ot kapott, míg a JESZ (3,7%) és az LMP (2,3%) jelentős lemaradással következett. Mint jól látható az MSZP jelentős mértékben megerősödött a megyei jogú városban, s számszerűleg úgy fest, hogy az LMP-vel közösen meg is előzhették volna a Fideszt (40,6%). Ez azonban természetesen csupán elmélet, gyakorlatilag lehet csupán elriasztották volna egymás szavazóit (2% +  2% a politikai pártok esetében ritkán lesz 4%). Így a lehetőség adott: az MSZP foghatja az LMP-re a vereséget.

A szempontjaink szerint érdekes még Sajószöged, ahol a három függetlenül induló jelölt mellett a Jobbik állított még jelöltet, de az 51%-os (!) időközin csupán a negyedik helyet érték el.

Félidőhöz értünk az országgyűlési ciklus tekintetében, mivel ma több különböző karakterű településen tartottak időközit alkalmas eredményeket kaptunk arra, hogy jelentősebb észrevételeket tegyünk. Megállapíthatjuk a fellegvárak kapcsán, hogy a jobboldali Fidesz továbbra is uralja saját bázisát: a II. kerületben esélye sincs se a baloldali, se a jobboldali ellenzéknek veszélyeztetni a kormánypárt kiemelkedő helyzetét. A baloldali fellegvárak esetén ma arra gondolhatunk, hogy jelentősen javultak az MSZP esélyei, de még mindig messze vannak a 2006 előtti támogatottságuktól. Igaz ugyan, hogy jól kommunikálható vereséget szenvedtek (várhatóan a következő sémát követik: "ha egységes a baloldal, az LMP nem állít önállóan jelöltet megvertük volna a Fideszt"), de ez még mindig messze van attól, amilyen eredményt el kellett volna érniük annak érdekében, hogy tényleges esélyük legyen 2014-ben leváltani a kormányt. Az LMP hozta 2010-es miskolci eredményét, ami országos ismertségük és parlamenti jelenlétük birtokában újabb nagy csalódás számukra a sikertelen aláírás gyűjtési kampányuk után. A Jobbik hasonló eredményt ért el mind a két fellegvárban, bár Miskolcon további javulásra lett volna szükségük Kelet-Magyarországra tervezett erősödésük érdekében, s ennek elmaradását támasztja alá a Sajószögedi eredmény is. A JESZ-től (MDF) szép eredmény a parlamenti LMP leelőzése, várhatóan a következő időszakban erre alapozzák további megnyilvánulásaikat.

A fentiek fényében elmondható, hogy a többségében baloldali szimpátiájú területeken is meg tudta őrizni a Fidesz a támogatottságát, ami a kormányzati munkával járó természetes népszerűségvesztések mellett azt mutatja, hogy 2014-ben a Fidesznek minden esélye megvan az újrázásra. Az ellenzéki MSZP-nek jelenleg nincs még esélye arra, hogy valódi kihívó legyen, de talán sikerül megtartania második helyét a Jobbikkal szemben.

komment

Címkék: budapest választás mszp fidesz jobbik baz időközi jesz lmp


süti beállítások módosítása