HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.02.24. 08:57 L.á.

Indíthat-e egy szervezet két jelöltet egy kerületben?

 

 Miután sokunk örömére újra él és működik a valasztas.hu, ismét lehetőségünk van a rajta elérhető alapvető szolgáltatások igénybevételére. Így mindenki eljuthat Heves megye jelöltjeiig, ahol igazi kuriózumra lett figyelmes egy ismerős.

 Heves megye 3-as körzete a Gyöngyös központú egyéni választókerület. A korábbi években a szocialista Magda Sándor nyerte a körzetet, de itt szokott indulni Fodor Gábor, az egykori SZDSZ egykori vezetője is. A 2010-es választások alkalmával pedig itt indul Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

 Ha az aktuális jelöltállítási helyzetet kívánjuk értékelni megtudjuk, hogy a Jobbik elnöke már rajta lesz a szavazólapon. Rajta kívül csak az Internetes Demokrácia jelöltje adta le ajánlószelvényeit. De nem egy főnek, hanem rögtön kettőnek! Vagyis egy kerületben egy szervezettől két jelölt is indul. Ha a törvényt  olvassuk nem találunk olyan kitételt, hogy ezt nem lenne szabad, szemben a területi listáknál, ahol rögzítve van, hogy egy szervezet egy listát állíthat (II. fejezet 5.§ 9.). A két jelölt indítása tehát elviekben akár szabályos is lehet (hisz semmi nem tiltja), más kérdés, hogy megéri-e a szervezetnek ajánlóit megosztani. 

 Lehet csak valamire fel akarják hívni a figyelmet? Esetleg minél több szavazatot akarnak elvenni más pártoktól, csökkentve így azok esélyeit? Vagy csak újra megtréfálták valakik a valasztas.hu-t s nem is adták le az ajánlószelvényeiket, esetleg rosszul töltötték föl a netre és egyikük másik körzetben indulna? Sok még a kérdőjel, bízzunk benne hamarosan kiderül valami. Például az, hogy leadták ugyan kopogtatójukat, de nem 750-et fejenként, s a választási bizottság hamarosan el is utasítja indulásukat. De így talán sajtóhoz juthatnak, magukra terelve így a figyelmet, ami a céljuk is volt.

 

 

1 komment

Címkék: független kopogtató


süti beállítások módosítása