HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.03.05. 12:09 L.á.

Út a polgármesterséghez - függetlenek V.

 A Heves megyei 5-ös egyéni országgyűlési választókerület függetleneként az átányi polgármester Gönczi Mihály Miklós indul 2010-ben - mint ahogyan tette azt 2002-ben is.

 Átány község, a Heveshez közeli 1700 fős falu 9 fős önkormányzati képviselőtestülettel rendelkezik. Amint a polgármesteri bemutatóból is kiderül ide költözött vissza 1996-ban a falu mostani első embere, aki 2 évvel később máris indult polgármesternek, de 138 szavazattal (18,72%) csak harmadik lett, s mivel képviselőnek nem indult nem vett részt a következő négy évben a falu életének irányításában képviselői minőségben. Négy évvel később már eredményesebb: ebben szerepet játszhatott az, hogy tavasszal az országgyűlési választásokon is elindult a Heves megyei 5-ös egyéni választókerületben és 522 szavazattal (750 kopogtatót kellett leadnia!) 2, 08 %-ot kapott. Ősszel Átányban 277 szavazatal (34,8%) nyer, polgármester lett.

 Mint látható kifizetődött a tavaszi indulás. Kérdés tudatos volt-e? Gyermekkorát a faluban töltő, majd hosszú évtizedekig máshol élő, majd hazatelepülő személy imsertsége nyílván kopik az évek során és nem ismeri meg mindenki 2 év alatt egy kis faluban sem. A tavaszi indulással megismerhette a falu egésze, volt alkalma beszélgetni mindenkivel, így láthatták (nem lepne meg, ha minden kampány rendezvényét a saját községében tartotta volna). Bizonyíthatott, volt lehetősége elhitetni magáról, hogy alkalmas politikusi szerepre, így akár a falu vezetésére. Ezt alátámaszthatja az is, hogy 2006-ban nem indult tavasszal, mivel már nem volt szüksége ismertségének növelésére, hiszen a faluban ismerték. Ez az egyik út, amivel élhetnek az ősszel indulni kívánó személyek, hiszen egy tavaszi indulás által egy-egy néhány ezer fős település valamennyi lakójához eljut a nevük, megismerhetik elképzeléseiket a hivatalos önkormányzati kampány előtt. Ezzel versenyelőnyre tehetnek szert vetélytársaikkal szemben, amit már nem lesz könnyű behozni. Főleg a cím eléréséhez hasznos ezt a módszert alkalmazni, megtartásnál természetesen már mindenki ismeri a hivatalban eddig ülőt. Nem véletlen, hogy sok tavaszi induló munkája, erőfeszítése ősszel érik be polgármesteri szék elérésével.

 Idén azonban már más a helyzet, hisz megvan a kellő mennyiség, s hivatalosan is jelölté vált (lehet négy éve is megpróbált indulni, csak nem gyűlt össze a 750 érvényes ajánló)! Felvetődik a kérdés mi motiválhatja. Lehet 4 éve is indulni akart s valóban nem gyűlt össze a kopogtató, de az is lehet, hogy idén ősszel erős kihívója akadhatna s ezt megelőzendő be akarja ismét bizonyítani: alkalmas a falu vezetésére, hisz lám, magasabb szinten még mindig van keresnivalója.

komment

Címkék: polgármester független heves kopogtató


süti beállítások módosítása