HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.03.08. 10:47 L.á.

Újrázó polgármester? - Függetlenek VI.

 Az egykori SZDSZ-es országgyűlési képviselő, Dr. Czuczi Mihály függetlenként kíván ismét az országgyűlésbe kerülni a Jász-Nagykun megyei 5-ös egyéni választókerületből. Ha jobban utánanézünk a körülményeknek, egyik korábbi postunk párhuzamként tűnik föl.

 A Horn-kormány idején országos listáról került be, azóta nem szerepelt bejutó helyen a párt listáin. Az SZDSZ népszerűségének esése ellenére 1998-ban még 24,20%-kal (4615 szavazat) a második, 2002-ben 10,69%-ot, 2006-ban 11,39%-ot ért el. Mint látható mind a három esetben részese lehetett (volna) a második fordulónak, amire akár most is megvan az esélye. Miért lehet ez fontos, ha úgysem nyerné még a körzetet?

 Czuczi Mihály Kunszentmárton polgármestere. Az 1998-as önkormányzati választások alkalmával a szavazatok 52,44%-át nyerve lett polgármester és a megyei közgyűlésbe is bejut a 10 főnél nagyobb települések listájáról. Négy évvel később már 73,51%-ot kap, ismét tagja lesz a megyei közgyűlésnek, de már a 10 főnél kisebb települések listájáról, mivel Kunszentmárton lakossága csökkent, s kislistán szavazták már meg a 13 önkormányzati képviselőjüket is. Vagyis amíg '98-ban a 17 fős testület 10 tagját egyéniben, 7-et kompenzációs listáról választották meg, kapta mandátumát, addig 2002-ben már a helyi ismertség jobban számított. Elfogyott a háttérből a biztos párt támogatás, bázis. Az utolsó választás alkalmával újra tarolt: 73,91%-kal lett polgármester, s a megyei közgyűlésnek újra tagja (ott azonban az SZDSZ 2006-ra fele akkora frakciót alakíthat, mint 8 évvel korábban). A párt belügyei, politikai útjai miatt tavaly lemondott megyei elnöki pozíciójáról, s kilépett. Ahogy a korabeli interjúben fogalmazott:

"A polgármesteri tevékenységem során sikerült jó kapcsolatot kialakítanom a városban a különböző helyi politikai erőkkel, civil szervezetekkel. Párton kívüliként talán még integrálóbb lehet a személyem. Jobb, ha egy polgármester nem vesz részt közvetlenül a pártpolitikai csatározásokban!"

 Ha figyeltük az elmúlt évek SZDSZ-es polgármestereinek a pártból való kilépésének forgatókönyvét, a nyilatkozataik sablonjait, valahol mindig ugyanazt találjuk: jó kapcsolat civilekkel, jobb párton kívüliként, pártok felettiként vezetni a várost, kerületet... Nem meglepő, hogy Czuczi Mihály az interjúban elmondja, hogy indulni kíván a polgármesteri tisztségért is. Ehhez jó alapot szolgálhat a mostani országgyűlési indulása is, hisz egy számára kedvező esetben a második fordulós visszalépésének feltételéül az őszi támogatást kérheti cserébe, akár még a várhatóan kormányra kerülő Fidesztől is, hiszen a körzet a korá. Ehhez csak az szükséges, hogy a Fidesz-MSZP-Jobbik jelöltek közül valamelyiket megelőzze (vagy 15% feletti eredményt érjen el).

komment

Címkék: polgármester független kopogtató jnk


süti beállítások módosítása