HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.04.21. 16:24 L.á.

Még egy szó a Kalkulátorról

Az elmúlt hetekben a Mandátum Kalkulátorunkról szóló elemzésünk eredményének örülhettünk.

Március végén a pártok területi és országos listájának megismerése után hoztuk nyilvánosságra Országgyűlési Mandátum Kalkulátorunk működésének elvét, s ismertettük a közvélemykutatási adatokból következtetett új Országgyűlés képviselőinek névsorát. Rövid idő alatt tudósított, cikket írt róla az mno.hu, a hirtv.hu, a hvg.hu is. A honlapunkon elhelyezett elemzés olvasottsága is megnőtt ennek tükrében.

Az I. forduló után az adatok ismeretében elkészíthettük újra kalkulációnkat. A még el nem dőlő kerületeket 5 csoportra osztottuk, majd 14 verziót felhasználva kiszámoltuk melyik esetben melyik pártnak hány képviselője lenne. A 14 verzió közül kettőben újra meg is neveztük a leendő képviselőket. Természetesen semmi sem garantálja, hogy pont így alakul majd a végeredmény, de ha már a birtokunkban van a Kalkulátor miért is ne lehetett volna 14 verziót megnézni!

A történethez hozzátartozik, hogy 2006-ban az I. forduló után mindezt még egy excel, egy toll, egy tömb papír meg egy mobil segítségével számoltam ki (azért kellett mobil, papír és toll, mert aznap utaztam és út közben is lehetett haladni...). Anno közel két nap kellett ahhoz, hogy 9 verzióban minden verziót egyszer leellenőrizve végig lehessen számolni az eredményeket (a rendszer szempontjából mindegy, de egyik verzió közel volt a tényleges végeredményhez, de számolni kellett minden kerületet Fidesz/MSZP visz, szorosakat inkább Fidesz/MSZP, szorosakat mind Fidesz/MSZP visz verziókat is). Most a Kalkulátorral másfél óra alatt 14 verziót lehetett átfuttatni.

 

 

 

 

komment

Címkék: képviselők omk


süti beállítások módosítása