HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2011.03.21. 12:12 L.á.

A kaposvári időközi értelmezése

Két időközi választást tartottak vasárnap, mind a két esetben összeférhetetlenség miatt került sor a szavazásra.

Kaposvár

Somogy megye székhelyén a 12-es egyéni önkormányzati választókerületben kellett időközit tartani. A 12-es egyéni négy szavazókörből áll: a 37., 38., 39. és a 40. szavazókörből. Jelen esetben helyzetünket egyszerűsíti, hogy ezek a szavazókörök változatlan sorszámozással megtalálhatóak már a 2010. évi országgyűlési választások alkalmával is (ugyanakkor a szavazókör pontos utca és házszámaira nem sikerült biztos adatokat találni, s a 4-ből 3 esetben tavaszról őszre jelentősen változott a lakosok száma, ami azt feltételezi, hogy 2010. nyarán a szavazókörök megváltoztatása is megtörténhetett). Ennek fényében össze tudjuk hasonlítani ezekben a szavazókörökben a 2010. tavaszi, a 2010. őszi és a 2011. márciusi eredményeket (a táblázat itt érhető el). Egyetlen bosszúságunk lehet: a vasárnapi időközi esetében még csak összesített adatok állnak rendelkezésünkre, vagyis nem tudjuk azt, hogy pontosan az egyes szavazókörökben milyen eredmények is születtek...(azóta megjelent a jegyzőkönyv is)

A táblázat értelmezéséhez érdemes hozzáfűznünk, hogy Kaposváron rendre jobboldali többségű a testület, így nem lehetett számítani arra, hogy most fog a trend megfordulni. Látható azonban, hogy az MSZP megismételte októberi eredményét a szavazatok számát tekintve, hisz közel annyian szavatak most is rájuk, mint ősszel (285 egyéniben, 263 polgármesterükre és 227 most). Ezzel szemben a Fidesz szavazatai több, mint a felére estek vissza (1186 egyéniben, 1300 polgármesterükre, most 525). Az LMP-nek nem volt polgármester-jelöltje, s korábbi 88 helyett, most 33-an voksoltak jelöltjükre (5,25% most 4%), ami nem jelentős elmozdulás. A fentiekkel párhuzamosan jelentősen csökkent a részvétel is, így nem meglepő, ha az MSZP tudta növelni százalékos részesedését, ami azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy magasabb részvételnél is növelte volna százalékos eredményét. Inkább annak hihetünk, hogy az MSZP októberi szavazói is már a legeltökéltebbek voltak, akik közül most is többnyire elmentek szavazni, míg a Fidesz szimpatizánsai nem tartották már létkérdésnek a mostani szavazást.

A fentieket összegezve rögzíthetjük, hogy alacsony (?) részvétel mellett megtartott választáson jobboldali elkötelezettségű vidéki városban a pártok törzsszavazóinak részvétele mellett a Fidesz továbbra is népszerűbb, mint az ellenzéki MSZP, LMP és a helyi szervezetek együtt. E fentiek "ellenére" érzékelhető az MSZP részéről (az első hozzászólás) újfent a javulónak tűnő eredmény sikerként való elkönyvelése.
 

komment

Címkék: választás mszp fidesz somogy időközi


süti beállítások módosítása