HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.03.31. 12:22 L.á.

Országgyűlési Mandátum Kalkulátor

 A tegnapi napon került fel honlapunkra egy tanulmány a magyar választási rendszerről. A célunk a mandátum kiosztás bemutatása volt, mert még napjainkban is helytelen információk jelennek meg ezzel kapcsolatban. Ahogy nézem elsősorban a területi és országos listás mandátumok megszerzésének módja okoz komoly fejtörést másoknak.

 A 2009 tavaszán kezdődött el egy intenzív munka, amelynek végére sikerült elkészíteni egy egyszerű, átlátható programot, amellyel modellezni lehet a magyar választási rendszert, a mandátumok kiosztását. Ezt neveztük el Országgyűlési Mandátum Kalkulátornak (OMK). Felhasználva a korábbi választások adatait tendenciákat figyelhettünk meg, amelyek közül ugyan több már ismert volt korábban is a szélesebb nyilvánosság vagy a témában jobban elmélyedő közösségek számára, de most lehetett számszerűsíteni a modellezések után. Így tudtuk korrigálni, finomítani az országos és területi eredményeket, vagyis összefüggéseket felfedezni közöttük.

 Mindezek használatával ki lehet már számolni egyes felmérések alapján hány mandátumhoz juthatna egy-egy párt...vagyis elkészíthetővé vált a Kalkulált Országgyűlési Patkó is. Tekintve, hogy már ismerjük a pártok listáin szereplő személyek neveit, s a sorrendjüket tudni lehet milyen adatok alapján kik kerülhetnek be a Parlamentbe. Az idei esztendőben kifejezetten könnyű dolgunk van, mivel az egyénik többségében tudhatjuk, hogy melyik párt nyerheti. Problémát az jelenthet az általunk felvázolt eset és a tényleges választási eredmények között, hogy mennyiben változik addigra a választópolgárok pártszimpátiája, mennyire voltak pontosak a nyilvánosságban elérhető adatok vagy éppen az egyénik esetében melyik párt lesz a második, harmadik, negyedik s milyen százalékos aránnyal (természetesen 1-2 egyéni nem jelenthet komoly módosítást, de ha tendenciaként megjelenne, hogy listán második egy megyében az MSZP, miközben egyéniben mindenhol a Jobbik érné el ezt a helyezést az már komoly különbséget jelenthetne az országos mandátumok kiosztásánál).

 Kalkulátorunk működésének leírása, a jelenlegi adatok felhasználásával számolt új paralmenti képviselők névsora elérhető honlapunkon keresztül!

 

 

 

komment

Címkék: képviselők omk


süti beállítások módosítása