HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.04.27. 13:21 L.á.

Országgyűlési Mandátum Kalkulátorunk értékeléséhez

A mai nappal honlapunkra felkerült egy rövid értékelés Kalkulátorunkról. Ebben leírtuk a legfontosabb adatokat, tényeket.

Nem ismételnénk inkább meg, hogy az A, verziónkban a mandátumok számát tekintve csupán 1-1-et tévedtünk a Fidesz, MSZP, Jobbik és a függetlenek esetében :) Azt sem, hogy a névre szóló megnevezések esetén is egész jól dolgoztunk: a leendő 386 képviselő közül 380-an szerepelnek az A, verziónk alapján megnevezett képviselők között. Ez 98,45%-os találat. Egész jó, mondhatnánk, de ezen még lehet javítani!

Természetesen nem szabad elfelejtenünk, hogy a magyar választási rendszerben az egyéni képviselők megnevezése a legnehezebb feladat. A listák esetében lehet kalkulálni már előre, akár az I. forduló előtt is. Lehet tudni, hogy milyen közvéleménykutatási adatok esetén melyik területi listáról hány mandátumot kaphat egy párt. Ezek után csak az okozhat nehézséget, hogy a, valóban a mért adat lesz-e a végeredmény és b, a területi listán szereplők sorrendjéből hányan nyernek egyéni mandátumot az elől lévők közül, kiesve így a területi listáról s hátrébb lévőknek esélyt adva a bejutásra. A mostani választás azonban egyszerű volt azért, mivel lehetett előre tudni, hogy ilyen Fidesz előnynél az egyénik többségében csak az lehet a kérdés, hogy I. vagy II. fordulós Fidesz győzelem lesz-e? (Természetesen a két forduló között számos hatás érhette volna a választókat aminek hatására akár megváltozik sokak pártszimpátiája, de erre most nem láttunk tömeges példát. Okairól most inkább nem értekezem..).

Az országos listák esetén szintén az lehetett a nehézség, hogy hány egyéni győztes és területi listás befutó esik ki a lista elejéről. Nem szabad azonban azt sem elfelejtenünk, hogy valamilyen oknál fogva erről, ennek kiosztásáról tud a közvélemény a legkevesebbet. Ha utána számolunk az adatoknak látható, hogy az összes országos töredékszavazat (az 5% feletti pártok esetén) 1,67-1,69%-a már 1 mandátumot ér országos listáról (1998-2006 között is mindig így volt). Ez nem egy nagy szám, még akkor is elérhető, ha nincs egyéniből töredék. Ezért volt furcsa matematikai szemmel, hogy felmerült pár hónapja, hogy a Fidesz listavezetője lehet be se jut országos listáról. (Persze sajtós oldalról érthető volt a felvetés, gondolom sokan olvasták.)

Mivel a listás számítgatások -mint írtam- egyszerűek, nem tartanám nagy sikernek az LMP mandátumainak I. forduló utáni pontos meghatározását (16-ot mondtunk -ha nem nyernek egyénit- s 16-ot is kaptak). Érdekes módon azonban más elemzésekben nem volt ennyire egyértelmű, hogy 16-an lesznek. Természetesen itt nem a párt által is kommunikált 15-20 fősre becsült leendő frakcióra gondolok (a két forduló között hallhattuk), hiszen 2006-ban az MDF is 13-15 főről beszélt, holott lehetett tudni, hogy 11-en lesznek. Egy párt vezetőjének érdeke lehet ezt mondani. Mindezek tükrében a magam részéről a továbbiakban az LMP pontos frakciójának meghatározását tartanám a legnagyobb eredménynek a mostani választások kapcsán.

U.i.: ezekkel is kapcsolatban az mti is kiadott egy közleményt, benne szerepel Intézetünk is. Örülünk a lehetőségnek, mégha 98,45%-os eredményünk nem is került bele. Talán majd legközelebb!

komment

Címkék: lista képviselők megjelenés omk területi


süti beállítások módosítása