HTML

Forum Politicum

A Forum Politicum hivatalos blogja, amelyben időközi választási eredményeket és ajánlószelvények gyűjtésének helyzetét elemezzük.

Címkék

2018 (1) aláírás (2) bács (4) bar (1) baranya (1) baz (5) békés (1) bp (6) budapest (8) cm (2) csongrád (1) dk (1) fejer (3) fidesz (29) független (16) gyms (4) hb (7) heves (1) időközi (24) jesz (2) jnk (2) jobbik (34) ke (1) képviselők (4) kopogtató (30) lista (9) lmp (25) mdf (11) megjelenés (6) mszp (34) omk (6) óriásplakát (1) országos (4) pest (6) polgármester (4) somogy (1) szdsz (2) szem (1) szszb (5) területi (9) tolna (3) választás (19) veszprém (4) videó (1) zala (2) Címkefelhő

2010.05.17. 13:51 L.á.

200-e a 198? A Fidesz választási rendszere

A 2010-es kampányban a Fidesz kijelentette, hogy 200 fős Parlamentet hoznának létre. A most benyújtott javaslat szerint egészen pontosan 198 képviselőnk lenne (+13 a hazai kisebbségek törvényhozási képviseletét valósítaná meg).

A választási rendszer átalakítása során a jelenlegi 176 egyéniből 90 maradna, az induláshoz továbbra is 750 választópolgár ajánlása lenne szükséges, de érthetően sokkal könnyebbé válhatna ezen szám összegyűjtése, mivel az egyes választókerületekben lakó választópolgárok száma is megnőne. Az első érvényes választási fordulóban  eldől a mandátum sorsa  (legtöbb szavazatot kapó jelölt kapja függetlenül attól, hogy elérte-e az érvényes szavazatoknak az eddigi 50%+1 szavazatot). Vagyis, nem lesz feltétlenül II. forduló, csak akkor, ha túl kevesen mennek el szavazni (változatlanul is a jövőben az 50%-os részvétel kell).

Eltörölnék a megyei/területi listákat, vagyis nem megyénként lehetne mandátumhoz jutni (eddig 152 ilyen volt), helyettük 78 főt úgynevezett országos listáról jutattnának be. Ez az új országos lista azonban nem azonos a régi országos listával, aminek az új neve kompenzációs lista lenne! Lássuk részletesebben.

Az eddigi megyei listákról a megyében leadott szavazatok alapján lehetett mandátumhoz jutni. Törvény határozta meg, hogy melyik megyéből hány mandátumhoz lehetett jutni (Budapest 28, Pest megye 14...), Mostantól ennek elnevezése országos lista lesz, mivel nem megyei/területi szinten adódnak össze a szavazatok, hanem országosan. A mandátum kiosztásának elve nem változna (Hagenbach-Bischoff-módszer). Eddig azok a pártok indíthattak megyei listát, amelyek a megyében lévő egyéni negyedében (legalább 2-ben) tudtak jelöltet állítani. Ezentúl csupán az kell az országos listához, hogy 23 egyéniben el tudjon indulni a párt, szervezet. 

Az eddigi országos listáról az egyéniben nem győztes és a területi listákon mandátumot nem eredményező töredékszavazatok alapján kerültek kiosztásra a mandátumok. Ezentúl ezt kompenzációs listának fogjuk nevezni a tervezet szerint, s 30 mandátum kerül itt kiosztásra. Mivel nem lesznek megyei/területi listák, így a kompenzációs listára csak az egyéniből jöhetnek szavazatok (töredékszavazatok). 

A fentiek alapján megállapítható, hogy kis pártok is könnyebben tudnának indulni, országos listát állítani (bár hosszú távú létük miatt kiemelten fontos milyen lesz az önkormányzati választási rendszer). Egy 5%-os párt 3 mandátumhoz jutna az országos listáról. Szükséges ennek fényében a Házszabályban a frakció alakítás jogát is szabályozni.

 

komment

Címkék: választás fidesz


süti beállítások módosítása